Meer over mijn coaching

De kunst van het vragen stellen

"Tegenwoordig lijkt het alsof de ene helft van de wereld de andere helft coacht", hoor ik mensen vaak verzuchten. Toch is dit coachen al sinds mensenheugenis aan de gang, alleen vroeger noemden mensen dat waarschijnlijk ‘een verhelderend gesprek’.

Vroeger waren onze levens en carrières echter wel een stuk overzichtelijker en voorspelbaarder dan nu, en was de maatschappij minder individualistisch en hectisch.

Je kon het met een paar goede vaardigheden makkelijk decennia uitzingen, en je hoefde niet in zoveel verschillende systemen en omgevingen tegelijk te functioneren.

Daarom heb je vandaag de dag misschien wat vaker behoefte aan een gesprek over jouw rol in deze wereld met iemand die daarvoor altijd beschikbaar is en die de nodige afstand heeft.

Maar nog altijd draait een verhelderend gesprek niet over het geven van adviezen, maar om het stellen van de juiste vragen.

Ik stel mijn cliënten vragen die hun zelfbewustzijn verhogen over hoe ze functioneren, met welke overtuigingen en gedrag ze zichzelf in de weg zitten, en hoe ze hun weerstand tégen, en soms zelfs hun immuniteit voor verandering kunnen overwinnen.

Het zijn vragen die hen meer bewust maken van wat ze willen en kunnen. Vragen die hen in staat stellen zelf hun eigen, geavanceerde oplossingen te vinden voor hun dagelijkse uitdagingen.

En ik help mijn cliënten ook de eerste stappen te zetten in de nieuwe richting die ze hebben gekozen. Want uiteindelijk is niets overtuigender dan eigen ervaring met nieuw gedrag.

Iets meer over mijzelf

Van mijn cliënten vraag ik altijd feedback over mijn coaching. De kwaliteiten die mij helpen hun te coachen zijn volgens hen: vriendelijkheid, kalmte, autoriteit, durf, compassie en humor.

Ik kan me vaak ook gemakkelijk in hun situaties verplaatsen, want ik heb vele jaren werkervaring in verschillende branches. Als bedrijfsjurist bij een bank, als creatief in de reclame, columnist voor Het Financieele Dagblad, als boardroom consultant op het gebied van marketing en branding, als schrijver van een boek over Mexico en last, maar zeker not least als ouder van twee, inmiddels volwassen, dochters.

Bovendien hebben wij twee keer met ons gezin een jaar in het buitenland gewoond, eerst in Argentinië en daarna in Mexico. Die ervaringen hebben mijn kijk op de wereld voor altijd veranderd en verrijkt.

Ik denk dat het bieden van nieuwe, originele perspectieven een van mijn sterkste kanten is, en dat ik die gave door mijn leven heen verder heb ontwikkeld.

Al mijn coaching vindt plaats in volledige vertrouwelijkheid